onsdag 16. november 2016

Hage og hus fra 13 oktober og ut måneden

Tenk, så var vi her igjen og ikke bare for en uke eller to. Det er mye som har skjedd siden sist jeg skrev noe her på bloggen. Stort sett kommer vi til Carrapateira for en uke av gangen og da blir det lite tid og inspirasjon til å skrive noe. Nå har vi bedre tid og det skjer litt av hvert.

Er det rart vi kommer tilbake igjen og igjen?
I august fikk vi en stor skogbrann helt innpå huset, så da var det bare å pakke det nødvendigste og dra herfra med barnebarn, døtre og svigersønner (jeg vet du ikke offisielt er svigersønn, Anders ;)) Vi hadde kost oss i nesten en uke og hadde bare et par dager til hjemreise da brannen innhentet oss. Heldigvis dro vi i tide og etterhvert kom brannvesenet og hindret flammene i å nå helt innpå huset. Hagen nær hus og gjestehus er helt i orden, men oliventrær, frukttrær og ellers all vegetasjon på nedsiden av gjestehuset har brent opp. 
Oliventrærne er ikke til å redde. 

Grapefrukttreet til høyre er i orden, mens appelsintreet må ned

Alle de store eukalyptusene er brent. Her pleier det å være et stort fuglekor om våren
Men eukalyptus er utrolig til å overleve. Nye rotskudd
Og et par av de har begynt å skyte nye skudd i toppen av treet

Noe lever og noe er helt dødt.

Plutselig er det så utrolig åpent rundt oss. I terrenget rundt omkring er det svartbrent og fullt av eukalyptustrær med visne gule blader. Furutrærne i nærheten er også brune, mange med en liten grønn krone på toppen.
Ettersom vi allerede hadde sett skadene før vi dro hjem i sommer, var det ikke så ille å komme tilbake, men det var litt uvirkelig å se omfanget av skadene, både hos oss og i dalen på vei hit. Det tok oss noen dager å tenke gjennom hvor en skulle starte på oppryddingsjobben. 

Vi hadde et par rekognoseringsturer
Ove under en eik som ser ut til å ville leve. Nye skudd i toppene
De første 2 ukene her nede, fra midten av oktober, brukte vi mesteparten av tiden til å tenke, planlegge, tenke mer og samle energi til å sette i gang. Huset ble ryddet og reingjort etter en noe hastig avgang i august. Deilig å se forskjellen.

Så var det å innhente tilbud på opprydding og nyplanting, i først omgang for å få orden på forsikringsoppgjøret. Vi var kjempeheldige som hadde en forsikring som også gjelder utomhusområdene.  Vi har tenkt at nå når alt kratt, busker og trær som vi ikke egentlig hadde planlagt er borte, får vi tenke nytt og se mulighetene dette gir oss. Så nå har vi tenkt å gjøre noen små endringer i hagen. Vi har 4 og en liten terrasser på nedsiden av gjestehuset som har vært brukt til å dyrke på. Vi har egentlig aldri sett mer enn 3 av de, pga gjengroing og kratt. Bare 2 skal nå brukes, mens de andre to skal holdes fri for buskas. Kanskje vi får lyst å plante noe der også etterhvert. Den øverste terrassen skal delvis bli frukthage og den neste skal brukes til oliventrær. Den eksisterende frukthagen må ryddes opp i da det bare er to av seks trær som overlevde.  Og ellers
blir det planting både her og der. Vi har laget en ganske detaljert plan, og har stor tro på at dette blir bra tilslutt.


Etter 12 år var det også en del vedlikehold på huset som sto for tur. Vegger inne trenger maling, så i første omgang tok vi tak i stuen i gjestehuset samt kjøkken og soverom i hovedhuset. En uke sto vi på seint og tidlig med maling, beising og lakking. Nå er vi snart ferdig med disse prosjektene og vi er superfornøyd. Bildene følger når vi har fått det meste på plass.

Det finnes mange rare insekter, noen av den kan bli veldig store. Denne kneleren var nok 7-8 cm stor

I Messines kom vi over en parkeringsplass som var holdt av. Egentlig ganske smart
Jeg ligger på etterskudd når det gjelder å skrive innlegg til bloggen. Det har tatt meg lang tid å skjønne hvor bloggen ble av, men tilslutt fant jeg ut via Google og Siri at jeg har brukt Oves epostadresse da den ble opprettet. Ikke rart den var borte når jeg logget inn med min epostadresse. Endelig er jeg på plass og nye innlegg følger snart.


0 kommentarer:

Legg inn en kommentar